Seoska uciteljica Svetolik Rankovic
Seoska učiteljica
Svetolik Ranković

Seoska učiteljica

Svetolik Ranković

Roman Seoska učiteljica (1898) hronološki je drugi od ukupno tri Rankovićeva objavljena romana. Delo je napisano u manastiru Bukovo gde se pisac lečio od tuberkuloze. Pripada poslednjoj fazi epohe realizma u književnosti, pa je u njemu stvarnost prikazana kao sumorna, pojednici su beskrupulozni, a selo lišeno svake idile. Kroz mnogobrojne opise složenih unutrašnjih monologa, pisac nam u ovom psihološkom romanu prikazuje tragičnu sudbinu mlade Ljubice kojoj susret sa seoskom sredinom, u kojoj ova učiteljica dobija svoje prvo zaposlenje, neočekivano donosi veliko razočaranje i patnju.

ISBN: 9781915204448
Format: 216 x 140 mm
Broj strana: 208
Povez: mek

ISBN: 9781915204455
Format: ePUB

Datum izdavanja: 27/06/2022

Amazon US
Amazon UK
Amazon AU
Apple
Barnes & Noble
Walmart
Bookshop.org
Kobo
Blackwell
Waterstones
Foyles
B&N
BAM!
AbeBooks
Feltrinelli
Everand
Medimops
Adlibris
Fishpond
Fable

Odlomci

No Ljubica ne sanja prijatne snove. Tužno je oborila glavu nad rekom, pa slušajući žubor i šapat bistre vode, čini joj se da sa tim zloslutim žuborom otiču i njeni najmiliji snovi mladosti, njeni najdraži ideali… Sve, što je tako dugo stvarala u snovima, čime je najradije dušu mladu napajala, počinje se ružiti, rasturati… I ona vidi da će nestati svega i da će posle nastupiti crno i gorko razočaranje; da će nestati snova i nastupiti oštra, surova java… I ona počinje osećati veliki, težak bol, jer gubi najveće blago mladosti — lepe zanosne snove… I kroz nemi suton, sa tihim žuborom reke, pomeša se bolno, tužno jecanje… I ode niz vodu, tihim lahorom, ovaj tužni dvopev tanahne bistre reke i mlade, nesrećne devojke…

Zabeleženo o delu

Kao što to obično biva, njegovo delo nije ni potpuno realistično, ni potpuno idealističko, jer kao i život, tako i književnost izmiče klasifikacijama. Ranković je prikazivao život kao sliku, i tada je bio realist; iskazivao ga je kao utisak, i tada je bio idealist. Realist je bio po sposobnosti da jasno vidi stvaran život, da kaže sve što vidi, da drugima da taj osnovni utisak života; idealist je bio po ličnom elementu koji je unosio, po svojoj duši koju je u delo zadahnuo, jer je pričao sopstvenu duševnu uznemirenost, gorko i pesimističko osećanje čoveka koji oseća da mu je život promašio, i iz toga izvodi filozofiju opšte obeshrabrenosti i moralne bede ljudske.

U toj sklonosti da unese što više istine u svoje delo, Ranković je išao do kraja. Prebacivalo mu se da je, naročito u poslednjim, predsmrtnim delima išao i suviše daleko, govorilo se da je slika Seoske učiteljice i suviše crna, sa onim porođajem i dvema istaknutim i očevidnim preljubama, bez ičega čistijeg i svetlijeg.

Ova srpska Gospođa Bovari u osoju Kosmaja snevala je snove višega života i u ljubavnim radostima tražila sreću koju joj oskudni svakodnevni život nije davao, a svršila u odvratnim i niskim preljubama i mesto sentimentalnih romansa došao je kuršum u čelo. Iz škole je otišla „u narod”, s puno školskih iluzija i pedagoških maštanja – „dižite škole, deca vas mole”, i „znanje je svetlost, znanje je moć” – i naišla je na zapušteno selo, na dnevne bede sirotnoga života, na borbe sa školskim odborom oko stanarine i dodataka, na seljačko: „niti smo te tražili, niti nam trebaš”, na prljave „vamilijaze”, na vlažne učionice, na „vlast” koja ne pušta iz ruku mladu i lepu devojku, i, najzad, izmučena, napaćena, da joj mala sestra ne bi bosa išla po lapavici i brat izgubio zdravlje u posluživanjima u Beogradu, podala se glupo, sramno, bez strasti, bez poezije, za nakit i uredno izdavanje plate, ženjenu čoveku koji ima dece.

Ne, ti redovi, pisani u poslednjim mesecima života jednoga čoveka, koji je znao da je osuđen na blisku smrt, nisu retorika; to nije više literatura, to je samrtnički ropac, to je poslednji krik srca koje zna da je svršeno sa svim, i da treba reći zbogom svemu. Iskrenijeg pesimizma teško je naći u našoj književnosti, gde je, naročito u poslednje vreme, pesimizam postao jedno obično opšte mesto književno.

(Jovan Skerlić)

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa zvezdicom. Vaša mejl adresa neće biti objavljena.

Scroll to Top