Rez

Emil Petrov

Delo u kojem svako od nas može da se prepozna. Svi smo se u životu našli u situaciji koja nas je naterala da napravimo rez i krenemo ispočetka, drugačijim putevima, probudimo naše drugo ja. Hteli to da priznamo ili ne, u svima nama čuči zver, samo je pitanje da li je stavimo pod kontrolu ili je pustimo iz kaveza.

U centru ovog romana je mladić, žrtva sistema, društva, kolektiva, žrtva ljudi sa kojima radi i kojima veruje. U isto vreme kada postaje žrtva i bude optužen za nešto što nije uradio, izdaje ga devojka koju voli. Mora da se skloni i, da bi zaštitio porodicu, oca i brata, beži, odlazi na putovanje puno neizvesnosti. Sa njim idemo u Bugarsku, plovimo brodom, putujemo kroz Tursku, stižemo u Gruziju, a kasnije i u Francusku. Sve vreme upoznajemo ljude iz različitih miljea ljudskog društva. Istovremeno pratimo i istoriju njegove porodice, kroz lik dede za koji je glavni lik ovog dela bio vezan i koji je veoma uticao na formiranje njegove ličnosti. Sve ove situacije i ljude, pisac realno opisuje, bez ulepšavanja i uvijanja u sjajne papire i mašne.

ISBN: 9781916918009
Format: 216 x 140 mm
Broj strana: 184
Povez: mek

ISBN: 9781916918016
Format: ePUB

Datum izdavanja: 05/04/2024

Amazon US
Amazon UK
Amazon AU
Apple
Barnes & Noble
Walmart
Bookshop.org
Kobo
Blackwell’s
Waterstones
Foyles
B&N
BAM!
AbeBooks
Feltrinelli
Everand
Medimops
Adlibris
Fishpond
Fable

Odlomci

Proklet je onaj koji je voleo. Gde god da krene, šta god od čuda da vidi, ništa nije merljivo sa čudom prvog saznanja o ljubavi. No, to je lepo, to maštanje i sećanje o prošlom životu. Nego, šta dalje, kako iz ovoga? Lakši deo je postaviti pitanje, doneti odluku je već proces. Ne mučim mozak, vec sam načet.

Da ga ubijem? Ništa mi nije uradio, nešto mnogo zlo. Ubiti đavola u ljudskom obliku, ide li kazna za to? Krši li se Božija zapovest “Ne ubij”? Odjednom mi naviru reči i pitanja, što je odavno Filozof, student filozofije u Beogradu postavljao sebi i nama jedne ratne godine, međ stalaktitima i stalagmitima Hercegovine. Da, posle je Filozof postao pop. Filozofija mu nije dala dovoljno odgovora. E sad, sve što je njega mučilo, a on nas gušio pricom bez kraja sad to izlazi i vrzma mi se po glavi. Jedno je pričati o ubistvu, drrugo je biti spreman za to. Možeš li ili ne možeš, ali posle toga isti nisi.

Bože, držim grubo njenu kosu levom rukom, miris njen osećam. Bože, koliko sam ja ovo voleo? Ovo drhtavo stvorenje. Njenu meku kožu, to kako zatvara oči dok je talas zadovoljstva prelama, grči joj lice, to kako se mazi i uvlači kad je hladno. Uzima dušu kako ljubi, kad je nežna. Bože, koliko sam ja ovo voleo. Nisam znao. I shvatam, on mi nije kriv, baš ništa. Nije, jer da nije nje, ne bi on. Znam to. A ako nije ni ona kriva. Ko je kriv? Ko?

Može li nož krv da traži? I imam li prava da se svetim? Nož vibrira u mojoj ruci ili je količina mržnje toliko jaka da osećam da izlazi u talasima. Ne idem, ćutim i čekam. Nek znaju da mogu. Znaju da znam. Ima načina da se saopšti. Nekad je čekanje jača kazna. I slutnja da ruka je podignuta. Negde mora da se povuče linija, tanka.
Negde mora da se rezne, inače gnoj unutra eksplodira.

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa zvezdicom. Vaša mejl adresa neće biti objavljena.

Scroll to Top