Gorak vetar

Vladan D. Jovanović

Gorak vetar, nova, sedma po redu zbirka pesama Vladana D. Jovanovića sadrži sto četiri pesme. Osim nekoliko (MrčajevciZlatno dobaUljez…), sve ostale pesme spadaju u ljubavnu poeziju. U njima Jovanovićev lirski subjekt na rafiniran način opisuje žal za svoje dve neuzvraćene ljubavi. Jednoj iz svojih ranih studentskih dana kad je bio mlad i „zelen”, i drugoj, tajnoj, kad je već dobro bio okusio „gorke plodove saznanja”.

Pesme su krcate metaforama sa prilično hermetičnosti, pa je potreban priličan psihički napor da bi se, ako je to uopšte moguće, razumele. Ali, pesma se ne piše da bi se razumela, već da bi čitalac uživao dok je čita. U dosta pesama pojavljuju se Sunce, Mesec i zvezde kao kosmički simboli, dok se s druge strane javljaju Zemlja, Podzemlje, odnosno Donji svet kao simboli plodnosti i onostranosti. Između ta dva sveta su ptice (pesnik) koje ih povezuju. Ovako posmatran Jovanovićev „kosmos” podseća na pesnički postupak Josipa Sibe Miličića, osnivača kosmizma u srpskoj avangardnoj poeziji nastaloj neposredno posle Prvog svetskog rata kao odgovor na „bogdanovsku” larpurlartističku poeziju, koju je glorifikovao književni kritičar Bogdan Popović, a čiji je jedan od glavnih reprezentanata bio Sima Pandurović.

Pesnik, zapravo, kao da kaže: „Da mi se ostvarila jedna od dve životne ljubavi, živeo bih u ‘svetlosti’, ali pošto se to nije dogodilo živim u tami ‘Podzemlja’.” U nekim pesmama se javlja san kao kompenzacija za pesnikovu „tamnu” javu.

Osim pomenutog znamenitog Hvaranina Sibe Miličića, Jovanovićevo pesništvo je prožeto uticajima Miloša Crnjanskog, Branka Miljkovića i Vaska Pope. Većina pesama u zbirci Gorak vetar sastoje se iz četiri tercine i napisane su u slobodnom stihu, koji je u srpsku poeziju prva uvela Anica Savić Rebac. Na kraju, ubeđeni smo da je najnovija zbirka pesama Vladana D. Jovanovića značajna pojava na srpskoj pesničkoj sceni.

ISBN: 9781916918061
Format: 203 x 127 mm
Broj strana: 116
Povez: mek

ISBN: 9781916918078
Format: ePUB

Datum izdavanja: 28/02/2024

Amazon US
Amazon UK
Amazon AU
Apple
Barnes & Noble
Walmart
Bookshop.org
Kobo
Blackwell’s
Waterstones
Foyles
B&N
BAM!
AbeBooks
Feltrinelli
Everand
Medimops
Adlibris
Fishpond
Fable

Odlomci

UDVARANJE

Gutao sam iskrcano staklo
Zmija mi se smejala u utrobi
Ali mesec je izneverio noć

Bio sam u kavezu s lavovima
Pred njima sam glumio pticu
Krilatiju od severnog vetra

Na kraju sam bez padobrana
Iskočio iz sopstvene kože
Da nastavim svoj pegavi san

U hladnjaku još čuvam suze
Koje su davno molile reku
Da zameni moj ludi krvotok

BROD

Beskrajno po buri plovi
Putnici su mu zarobljenici
Zablude da imaju oči

I da postoji ostrvo sreće
Sa četiri topla doba godine
Gde će preplanuli od lepote
Samo brati gole poljupce

A ne znaju da su umrli
Pre nego što su krenuli
Na kiseli medeni mesec

I da blagi južni vetar
Nikad neće oduvati vatru
U kojoj su nežno izgoreli

Ostavite komentar

Obavezna polja su označena sa zvezdicom. Vaša mejl adresa neće biti objavljena.

Scroll to Top